Initiatieven

Initiatieven

Memory route

Op 27 april 2017 is tijdens Koningsdag de memory route app feestelijk gelanceerd. Klik hier voor item op Omrop Fryslân

De Memory Route is beschikbaar via de IZI app klik hier voor meer informatie

Het doel van de route is het op een vernieuwende educatieve wijze door het dorp en omgeving te bewegen (lopen en fietsen) het (kortetermijn)geheugen te versterken van het huidige tijdsbeeld. Dit door het combineren (Memory) van digitale leeftijdsportretten film 0-100  (https://www.youtube.com/watch?v=ll-EtQYdsJc) met de daarbij behorende mienskip beelden en verhalen die van plaatselijke culturele, sociale, maatschappelijke en ecologisch aard zijn.
De film toont de Friese gemeenschap van klein tot groot en geeft een tijdsbeeld van de Friezen van nu. Bij elkaar opgeteld hebben alle deelnemers 5050 jaar geleefd. Het verbindt de huidige mienskip van alle leeftijden maar ook de toeristen en gasten van de mienskip, doordat ze de Friese inwoners tot en met 100 zien tellen.
 
Naar aanleiding van het idee van Jeroen Wolf (https://www.youtube.com/watch?v=ll-EtQYdsJc) willen wij een portrettenfilm maken van 101 markante mienskippers uit Burgum en omstreken.  Er zal in de film worden geteld van de leeftijd 0 tot en met 100 in de Friese taal.
 
De portrettenfilm is een onderdeel van de Memory Route. Doormiddel van een app en iBeacons willen wij 101 verhalen vertellen aan de hand van verschillende loop- en fietsroutes. De 101 verhalen worden verteld door de markante mienskip uit de portrettenfilm en kunnen over diverse thema’s gaan. Hierbij kan gedacht worden  aan historie, toekomst en sport.  Ook  willen wij gebruik maken van de bestaande maatschappelijke, sociale, culturele en ecologische verhalen uit Burgum en omstreken. Aan de persoon wordt het verhaal gekoppeld (Memory) . Het verhaal kant verteld worden in verschillende vormen: tekening, film, gesproken of geschreven tekst.
De Memory Route zal bestaan uit verschillende afstanden. Per afstand zal het aantal verhalen verschillen. Tevens willen wij van een afstand meerdere routes creëren, zodat dezelfde afstand nogmaals gelopen kan worden maar dan met andere verhalen en een andere route.  Hiermee willen wij bereiken dat de routes voor nu en in de toekomst de moeite waard blijven om per fiets en/of te voet te beleven.

De nodige initiatieven zijn in de afgelopen jaren met hulp van Oranje Ferbynt tot stand gekomen. 

 • '100'

  '100'


  ‘100’  fan 0 - 100 jier yn it Frysk

  Mini documentaire | 2017 | Jeroen Wolf, initiatief & productie Linda de Haan 

  Een fascinerende en pu ...

  Lees meer
 • Wereldburgumer - Gruts(k)

  Wereldburgumer - Gruts(k)

  De Wereldburgumer, heb jij er al van gehoord...

  Vanuit de vraag: wat vertel je op een verjaardagsfeest vol trots over Burgum?
  Is een groep Wereldburgumers bezig om met alle ...

  Lees meer
 • Memory route

  Op 27 april 2017 is tijdens Koningsdag de memory route app feestelijk gelanceerd. Lees meer

 • Burgum Mobyl

  Burgum Mobyl

  Goed vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn er inwoners die niet meer kunnen of durven te fietsen, die evenmin autorijden en waarvoor een wandeling na ...

  Lees meer
 • Project jong en oud verbinden op de digitale snelweg afgerond

  Project jong en oud verbinden op de digitale snelweg afgerond

  Op de nieuwjaarsbijeenkomst 2015 van Oranje Ferbynt startte het project ‘Jong en oud verbinden op de digitale snelweg’.  Tijdens de bijeenkomst in Berchhiem hielpe ...

  Lees meer
 • De Passie Burgum

  De Passie Burgum

  Op 20 maart werd De Passie in Burgum opgevoerd. Naar schatting 3000 mensen liepen achter het kruis aan langs 4 verschillende locaties waar het lijdensverhaal van Jezus werd uitgebeeld. De zangers en a ...

  Lees meer
 • Nieuwjaarsreceptie Oranje Ferbynt

  Nieuwjaarsreceptie Oranje Ferbynt

  BURGUM – Zorgen voor verbinding tussen jong en oud, dat is de gedachte achter de nieuwjaarsbijeenkomst die op 2 januari wordt georganiseerd door gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt.
  Iedereen ...

  Lees meer

Oranje Ferbynt brengt mensen samen en verbind