BurgumerMars - Wereldburgumer geslaagd

BurgumerMars - Wereldburgumer geslaagd

Een echt gemeenschapsproject voor Oranje Ferbynt was het project Wereldburgumer.
Het bestuur is de werkgroep onder leiding van projectleider Atsje Lettinga zeer erkentelijk voor het succesvolle project.

Verslag met dank aan Jan Kamminga van RTVKanaal30

BURGUM - De 8ste dag, een project in het kader van Culturele hoofdstad Leeuwarden. Vanuit Burgum liepen een flink aantal deelnemers mee met de ‘Burgumer-mars’ en met een heuse wereldbol. Vanaf de Markt via het AZC, Berchhiem, brasserie Om de Dobben, vv Hardegarijp en it âlddiel naar de Jacobijnenkerk in Leeuwarden waarna het hele gezelschap naar het Oldehoofster kerkhof liep. Vooral in het donker was het prachtig met een heel mooi verlichte wereldbol waarin De Kruiskerk, De BM-er de Poppestien en de Drie Gekroonde baarzen waren verwerk.

Op stap voor Kanaal 30, ondertussen heb ik het bijna 800 keer gedaan. Soms op vreemde, heel vroege tijdstippen, soms tot (erg) laat in de avond of zelfs vroege nacht maar nog nooit met een start op zondagmorgen om 00.08 uur. Het tijdstip waarop veel activiteiten in dit kader begonnen.  Voor mij was de eindtijd 08.45 uur om zo tegen 14 uur de laatste meters in Leeuwarden nog even mee te lopen.

Natuurlijk waren er veel voorbereidingen nodig voor dit achteraf echt prachtige evenement. Hoe gaan we het doen, wat gaan we doen, waar gaan we wat doen en eigenlijk ook misschien wel het belangrijkste ‘It moat wol wat spesifyks út Burgum węze’   Het werd een wereldbol gemaakt van tientallen korte latjes die ingenieus in elkaar gezet is.In de bol een maquette van De Kruiskerk, natuurlijk een zeilboot, de BM-er. Bovenin de Poppestien en erg mooi ook een herinnering aan De Drie Gekroonde Baarzen. 3 Vissen hangend aan een kroon. In dit verslag weinig namen van organisatoren of mensen die mee liepen. Eén van de uitzonderingen is meneer Jeroen. Hij maakte de 2,5 meter ronde wereldbol met de 4 items er in, met hulp van velen maar uit zijn brein ontstaan. Overal hoorde je terecht ‘wat mooi’ ‘schitterend’ maar de leukste misschien wel ‘Dit is, wie en bliuwd Burgum’  De startKort voor middernacht op zaterdagavond 7 juli verzamelden zich een flink aantal personen op de Markt. Burgemeester Jeroen Gebben was er, het organiserende comité en flink wat belangstellenden. Bij elkaar zo’n 50 personen.Stipt 00.08 uur op De 8ste dag, zondagmorgen vroeg dus begon een flinke delegatie van Drumband De Marko’s met een prachtige ‘glow in the dark show’ verlichte trommels en kleding met ook een vuurshow die erg mooi was. Opvallend het vele lampen welke in de appartementen boven de winkels die ‘opeens’ aan gingen. De bewoners opeens staand op hun balkon. De Marko’s waren aan het drummen en dan denk je aan geluidsoverlast, nou echt niet, meerdere keren hoorde ik ‘succes straks’ en ‘mooi, veel plezier’Burgemeester Gebben gaf na het erg mooie optreden van De Marko’s de eerst duw aan de prachtig uitgelichte wereldbol ‘We binne űnderweis’ en onderweg naar stop 1.

De eerste stop, het AZC
Na een klein half uurtje wandelen met de wereldbol voorop en de BurgumMobyl als bezemwagen arriveerde het gezelschap bij het AZC waar een 40 tal bewoners en personeel onder muzikale begeleiding het gezelschap welkom heette. Veel bewoners hadden hapjes gemaakt die klaar stonden op een aantal tafels. Er werden vele handen geschud en de uitnodiging om vooral van die hapjes te nemen werd meerdere keren uitgesproken. Een half uurtje maar, maar wel een heel gezellig en gewaardeerd bezoek.

Berchhiem
Via de Tourrebout liep het gezelschap richting Berchhiem waar drie dames prachtig gekleed in een lampjes-jurk de groep opwachten. Het programma hier werd door omstandigheden iets aangepast maar die jurken ? De dames kunnen er zo (weer) in trouwen.Een aantal wandelaars haakten hier af, een aantal bewoners van het AZC die vanaf de start mee liepen gingen weer terug naar het AZC. Het gezelschap ‘kromp’ naar een kleine 20 lopers maar die waren dan ook ‘tot op het bot’ gemotiveerd en eerlijk gezegd sommige ook zo  koud.

Brasserie Om de Dobben
Door de donkere maar wel heldere nacht liep het gezelschap via de Geastmabuorren over De Centrale As richting Suwald. Na ruim 1,5 kilometer links af en werd De Lange Laan vereerd met de wandelaars om zo, halverwege het onverharde deel, bij Brasserie Om De Dobben te arriveren. Nog nooit van gehoord ? dan kan, ze openen pas begin september op een prachtig locatie ‘midden in de natuur’. Een brasserie overigens met een dikke ‘plus’ een dierenweide, speeltuintje en kilometers prachtige paden door de mooie natuur daar.In de ‘educatie loods’ was een stop geplant waar Nanne en Ankie tussen 02.45 en 03.30 uur een prachtig optreden verzorgen. Bij Nanne en Ankie weet je één ding zeker, het is altijd mooi.Het was eigenlijk best wel koud maar tijdens dit erg mooie optreden had echt niemand daar last van.

vv Hardegarijp  
De langste stop van de nacht waar de mogelijkheid geboden werd om even te slapen. En over dat slapen, ik bleef wakker, wil ik het graag even hebben. 2 Kleedkamers waren ingericht als slaapzaal en jawel daar geen kussen gevechten, snoep eet toestanden maar ….. er werd keurig geslapen.Dat er één persoon bijna hoorbaar in de kantine fictief alle bomen heeft omgezaagd hoorde niemand, of was het nu iedereen ?Buiten de kleedkamers werd ook geslapen onder de zeer heldere hemel waar tegen 05.00 uur de eerste zonnestralen alweer verschenen. Gewoon ‘op de grond’ maar ook op 1 van de 5 daar staande picknick banken werd door een dame geslapen. Dat er ook iemand verhuisde van slaapplaats om die zagende persoon vertel ik natuurlijk niet.

Om 06.00 uur kwamen de eerste ‘nieuwe’ wandelaars er alweer aan om eerst koffie te nemen en daarna om 7 uur gezamenlijk te ontbijten. Ook hier weer prachtige muziek van zelfs 2 groepen muzikanten. Deze groepen, Seis tinten griis en Sa kent ek verzorgden de muzikale fruitmand bij het ontbijt Hoewel het ontbijtbuffet en de ‘broodnodige’ koffie in de kantine stond heef bijna niemand daar ontbijten. Buiten eten was deze vroege zondagochtend eigenlijk noodzakelijk zeker gezien de prachtige omstandigheden en de al vroeg schijnende zon ook zeer goed mogelijk.De beide muzikale groepen waren ook niet te benijden, een gitarist liet mij weten dat hij bijna op elk moment van de dag wel gespeeld had maar dat het deze zondagmorgen tussen 07 en 08 uur was, was ook voor hem voor het eerst. Sa kent dus ek zei een andere ‘griize’ en zo was het, erg gezellig, lekker en ‘we’ nee ze, konden er weer tegenaanNa een groepsfoto ging het flink grotere  gezelschap onderweg richting de laatste stop en culturele hoofdstad Leeuwarden.

De laatste stop, Alddiel
Zelf bleef ik achter in de voetbal kantine om de laatste kleine dingetjes op te ruimen, de lopers waren weer onderweg. Hierna ging ik naar huis, een lange dag/nacht achter de rug en dus (veel te) weinig slaap. Dat heb ik de zondagochtend iets ingehaald.De groep was flink groter geworden en met zo’n 40 personen ging het via de Westeromwei Hurdegaryp uit richting Alddiel. Waar rond 11.15 uur de lunchpakketten gereed stonden. Meneer Eelke van De Pleats had ze persoonlijk gemaakt en wat extra ‘krachtvoer’ in de pakketten gedaan.Ook hier weer een muzikale bijdrage, en niet zomaar wat. Bij eerdere stops werd letterlijk en figuurlijk de toon gezet maar het Sprokkelkoor zong zijn of haar toontjes uitstekend mee. Het gaf net dat ene zetje voor de wandelaars om de laatste kilometers te volbrengen.Weer werd de groep wandelaars hier groter, Talant medewerkers hadden prachtige vaandels gemaakt die de hele tocht meegedragen werden. Op deze vaandels heel veel handen die op een eerder moment door Wereldburgumers op papier waren gezet. Die papieren handen werden omgezet in handen van kleurrijke stof die weer op de vaandels bevestigd waren. Het stuk tussen Altdiel en de Jacobijnerkerk droegen ze hun eigen gemaakte vaandels.

Eindelijk, de Jacobijnerkerk is bereikt
Ruim op tijd arriveerde de groep bij deze kerk en ook ik was er weer, ‘min op ‘e lea’ maar ik wilde gewoon. Er moest even gewacht worden en steeds meer publiek en de jeugd drumband van het Pasveerkorps stonden klaar om de laatste 500 meter richting het Oldehoofsterkerkhof te lopen. En wat een massale tocht werd dat, achter de Burgumer wereldbol zoveel mensen dat we eigenlijk het grote plein niet eens op konden zo vol en druk.
13.58 uur. Wereldburgumers arriveren.Het project De achtste dag zat er voor de Burgumer wandelaars op, een echt prachtige tocht die 13 uur en 50 minuten eerder begon. Heel veel voorbereidingen en dan dit als eindresultaat hebben. Buiten dat iedereen ‘aan de meet’ erg moe was overheerste de blijdschap van deze tocht.In het begin schreef ik dat ik weinig namen zou noemen, het waren er inderdaad maar een paar maar eentje zou ik willen nomineren om de medaille Wereldburgumer te mogen ontvangen. Ze zou deze dan krijgen voor ‘haar’ hele team van de project groep. Haar naam ? Atsje Lettinga. Ze organiseerde met de hele project groep, ze liep mee, ze sliep mee en ze zong zelfs mee met ‘sa kent ek’.Iedereen ging weer naar huis en waarschijnlijk ……. slapen, zeker de wandelaars die om 00.08 uur al starten.

Foto's klik hier

Tekst; Jan Kamminga
Foto’s: Auke-Jan Pruis  
 

Oranje Ferbynt brengt mensen samen en verbind