Initiatieven

Initiatieven

Nieuwjaarsreceptie Oranje Ferbynt

BURGUM – Zorgen voor verbinding tussen jong en oud, dat is de gedachte achter de nieuwjaarsbijeenkomst die op 2 januari wordt georganiseerd door gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt.
Iedereen uit de gemeente Tytsjerksteradiel is van harte welkom. Sytze Kobus, trainee bij De Pleats en medeorganisator, vertelt: “Wy sykje de ferbining tusken jong en âld, dêrom hâlde wy de resepsje yn Berchhiem. Op ferskillende skoallen is in projekt oer jong en âld hâlden. Dêr is ek in film fan makke, dy wurdt 2 janewaris toand.”
Verder zijn er spelactiviteiten in de centrale hal en kookdemonstraties verzorgd door de kok van Berchhiem Jochem Veenje. Gerry Kasper vertelt over het project ‘Vrije tijd vroeger en nu’ en Helène Scheltes over de verkeers- en beweegtuin die bij Berchhiem gerealiseerd wordt. De fototentoonstelling die Henk Kloosterhuis maakte over de oudste inwoners van de dorpen van Tytsjerksteradiel is ook nog te bekijken.
Een twintigtal leerlingen van OSG Singelland speelt een actieve rol bij de bijeenkomst in Berchhiem. Zij zetten zich in als gastheer of gastvrouw, helpen in de bediening, assisteren in de keuken, brengen bewoners van Berchhiem vanuit hun appartement naar het Grand Café en zorgen voor toezicht in de spelhoek. Zij doen dit in het kader van hun maatschappelijke stage.
Geesje Duursma: “We hopen op een gezellige bijeenkomst waar iedereen zich welkom voelt.” Berchhiem was direct enthousiast over het idee om de bijeenkomst in het zorgcentrum te houden. “Sa kinne de minsken kennis meitsje mei it Grand Café, dêr’t ek passanten altyd wolkom binne”, vertelt Kobus.
Oranje Ferbynt heeft jong en oud als thema gekozen omdat het fonds wil investeren in (digitale) projecten die beide met elkaar verbinden. Geesje Duursma: “De ouderen kunnen van de jongeren leren, maar andersom hebben de ouderen de jeugd ook zeker wat te vertellen.”

Nieuwjaarsreceptie Oranje Ferbynt

De nodige initiatieven zijn in de afgelopen jaren met hulp van Oranje Ferbynt tot stand gekomen. 

 • '100'

  '100'


  ‘100’  fan 0 - 100 jier yn it Frysk

  Mini documentaire | 2017 | Jeroen Wolf, initiatief & productie Linda de Haan 

  Een fascinerende en pu ...

  Lees meer
 • Wereldburgumer - Gruts(k)

  Wereldburgumer - Gruts(k)

  De Wereldburgumer, heb jij er al van gehoord...

  Vanuit de vraag: wat vertel je op een verjaardagsfeest vol trots over Burgum?
  Is een groep Wereldburgumers bezig om met alle ...

  Lees meer
 • Memory route

  Op 27 april 2017 is tijdens Koningsdag de memory route app feestelijk gelanceerd. Lees meer

 • Burgum Mobyl

  Burgum Mobyl

  Goed vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Ook in de gemeente Tytsjerksteradiel zijn er inwoners die niet meer kunnen of durven te fietsen, die evenmin autorijden en waarvoor een wandeling na ...

  Lees meer
 • Project jong en oud verbinden op de digitale snelweg afgerond

  Project jong en oud verbinden op de digitale snelweg afgerond

  Op de nieuwjaarsbijeenkomst 2015 van Oranje Ferbynt startte het project ‘Jong en oud verbinden op de digitale snelweg’.  Tijdens de bijeenkomst in Berchhiem hielpe ...

  Lees meer
 • De Passie Burgum

  De Passie Burgum

  Op 20 maart werd De Passie in Burgum opgevoerd. Naar schatting 3000 mensen liepen achter het kruis aan langs 4 verschillende locaties waar het lijdensverhaal van Jezus werd uitgebeeld. De zangers en a ...

  Lees meer
 • Nieuwjaarsreceptie Oranje Ferbynt

  Nieuwjaarsreceptie Oranje Ferbynt

  BURGUM – Zorgen voor verbinding tussen jong en oud, dat is de gedachte achter de nieuwjaarsbijeenkomst die op 2 januari wordt georganiseerd door gemeenschapsfonds Oranje Ferbynt.
  Iedereen ...

  Lees meer

Oranje Ferbynt brengt mensen samen en verbind